Locale Altele
Vineri, 3 Mai 2024
Vin, 3 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
De Ziua Holocaustului, Martorii lui Iehova din județul Satu Mare își comemorează ”martirii uitați”
Florin Răchitan  - Sambata, 27 Ianuarie 2024

În ziua de 27 ianuarie 1945, unitățile Armatei Roșii au eliberat complexul de lagăre de concentrare Auschwitz-Birkenau, cel mai mare de acest fel de pe teritoriile controlate până atunci de Germania nazistă.

La momentul eliberării, după ce gardienii apucaseră deja să arunce în aer majoritatea barăcilor și camerelor de gazare, de frica tragerii la răspundere, și au evacuat cea mai mare parte a deținuților în ”Marșul morții” spre alte lagăre din interiorul teritoriului german, în rămășițele lagărului de la Auschwitz s-au mai găsit doar vreo 7.500 de supraviețuitori din cei peste un milion de oameni care au fost internați acolo. Alte milioane și-au găsit sfârșitul în rețeaua de lagăre construite de naziști atât pe teritoriul Germaniei, cât și în țările ocupate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În memoria lor, Organizația Națiunilor Unite a declarat 27 Ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru a ajuta la educarea generațiilor viitoare cu scopul de a se evita asemenea tragedii în istoria omenirii.

Marea majoritate a celor decedați în Holocaust au fost evrei, victime ale ”obsesiei ariene” a lui Hitler, dar sute de mii de alte persoane de zeci de naționalități au fost persecutate și executate din motive rasiale, politice, de orientare sexuală sau religioasă. În această ultimă categorie se încadrează Martorii lui Iehova, care au avut o soartă similară cu cea a primilor martiri creștini din istorie.

Ei au făcut parte din singurul grup de creștini din Al Treilea Reich identificați ca prizonieri printr-un simbol special: triunghiul violet. Motivul arestării și internării lor în lagăre a fost simplu: cei care trăiau în Germania au refuzat serviciul militar în armata nazistă, pentru a nu participa activ la ororile războiului. Astfel, au împărtășit soarta celor pe care ar fi trebuit să-i masacreze, împreună cu frații lor întru credință din țările aliate sau ocupate de Hitler.

„Naziștii le-au oferit libertatea în schimbul renunțării la credința lor creștină și a sprijinirii regimului aflat la conducere. În pofida acestui fapt, ei au avut curajul de a rămâne fermi de partea valorilor lor creștine – loialitatea față de Dumnezeu și iubirea față de semeni” – a declarat Ionuț Moraru, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România.

Câteva statistici despre persecutarea Martorilor lui Iehova sub regimul nazist:

  • Dintre cei aproximativ 35.000 de Martori din teritoriile cucerite ale Europei, în jur de 13.400 au fost victime ale persecuției naziste.
  • Aproximativ 11.300 au fost arestați.
  • Aproximativ 4.200 au fost trimiși în lagărele de concentrare.
  • Mai mult de 1.250 dintre victimele persecuției naziste îndreptate împotriva Martorilor lui Iehova au fost minori.
  • În jur de 600 de copii ai Martorilor lui Iehova au fost răpiți de regimul nazist.
  • Cel puțin 72 de Martori ai lui Iehova au fost uciși prin eutanasiere.
  • Cel puțin 548 de Martori, unii dintre ei fiind minori, au fost executați sau uciși.
  • În total, circa 1.600 de Martori și-au pierdut viața ca urmare a persecuției naziste.
  • Pe durata Holocaustului, au fost întemnițați sau închiși în lagăre de concentrare în jur de 6.000 de Martori.

Cei aproape 2.000 de membri ai comunității Martorilor lui Iehova din județul Satu Mare își comemorează azi martirii în lăcașurile lor de cult, la fel cum fac membrii comunităților evreilor sau romilor.

1106 vizite
Distribuie pe